13/7/12

13 de juliol. Shanghai. Catorzè dia

Avui fem una mica de peresa al llit. Ens aixequem a les 8:30. Un bon esmorzar i cap a l'escola. Deixem a l'Oriol a les 10:00. Agafem taxi i ens n'anem cap al final del Bund. Parem davant de l'hotel Astor (15 Huang Pu Lu), d'estil neobarroc anglès. El primer hotel occidental de Xina.



D'allí, per Dong Daming Lu, arribem fins a Huoshan Lu on comença el barri on hi vivien els jueus apàtrides de finals dels anys 30 fins a mitjans dels 40. Amb la promulgació de les lleis racials de Nuremberg pels nazis, els jueus alemanys (i després els austríacs i xecs) van perdre la seva nacionalitat. Al 1938, 450.000 dels 900.000 jueus alemanys havien emigrat, majoritàriament a Palestina. Aquest any es va celebrar a França la conferència d'Evian (http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89vian_Conference) en la qual trenta-dos estats van intentar donar sortida a les peticions d'asil dels jueus alemanys. La conferència va ser un gran fracàs. La Xina, i especialment Shanghai, que era un port franc, va constituir-se en un dels llocs de refugi de la diàspora alemanya. A Shanghai feia molts anys que hi havia una petita comunitat jueva, però eren majoritàriament d'origen sefardita. Aquesta nova emigració va ser fonamentalment d'origen azkenazi. Malgrat es van trobar amb moltes dificultats degudes a l'ocupació japonesa de la ciutat (1937), la situació personal d'aquests jueus va ser incomparablement millor a la d'aquells que es van quedar atrapats al vell continent ocupat.


Passem per Zhoushan Lu i arribem a Chang Yang Lu on es troba la sinagoga-museu Ohel Moishe (50 yuans l'entrada!). Les històries que s'hi conten a les parets del museu són colpidores.

Agafem un taxi per anar a Huai Hai Lu. Ens mengem uns nigiris de gamba i uns de salmó. Tornem a peu fins l'escola a recollir l'Oriol. Tornem a l'hotel.

A les 17:00 ens n'anem a peu al centre Yi/May Fashion, al costat del temple Jing'An. És un laberint de petites botigues de moda. No hi ha grans marques, però la qualitat del disseny és notable. Ens mengem una pizza.

Tornem a l'hotel.

El HILTON té un cigar lounge sensacional: "Libre cigar lounge". Uns 150 metres de local, amb tarima de fusta noble fosca, allò que els anglo saxons anomenen mahogany (http://en.wikipedia.org/wiki/Mahogany), parets de totxo marró fosc i sofàs estil chester. La cava de cigars és excel·lent, encara que hi falten algunes referències de primer nivell. Un lloc absolutament imprescindible si sou aficionats als havans i visiteu la ciutat.